Littekenfysio

Littekens na bijvoorbeeld een kiezersnede, borstvergroting, borstverkleining, buikwandcorrectie, facelift/ooglidcorrectie, operatie, (borst)kanker, trauma of brandwonden?

Eigenlijk zou iedereen na een medische ingreep littekenfysio moeten ondergaan. Dat zou een hoop ellende en lelijke littekens schelen! Medische ingrepen zoals operatie en bestraling veroorzaken een litteken in de verschillende huid- en bindweefsellagen. Dit littekenweefsel is niet alleen lelijk aan de buitenkant, maar kan ook onderhuidse verklevingen veroorzaken met pijn en functiestoornissen tot gevolg.

Bekende voorbeelden zijn: pijn bij het bewegen van de arm na borstkanker ingrepen, rugklachten na buikoperaties, buikklachten na rugoperaties, minder kracht, vochtophoping (oedeem). Buikoperaties, zoals blindedarmoperaties, veroorzaken verklevingen in de buikvlies, waardoor darmen en andere organen verstoord worden in hun functies.

Met de 4xT® Littekenfysio kunnen we elk litteken effectief behandelen. Uw littekens worden direct zichtbaar mooier en voelbaar zachter. Ook de functiestoornissen worden effectief aangepakt. Binnen 1 behandeling merkt u direct verschil!

Littekenweefsel is als een ijsberg: het gevaar zit onder de oppervlakte!

Een van buitenaf ogenschijnlijk klein litteken kan onderhuids heel groot en diep zijn met verregaande gevolgen. Daarom is een litteken vergelijkbaar met een ijsberg: alleen het topje is boven water zichtbaar, terwijl 90% zich onder water bevindt! Patiënten geven vaak aan dat zij geen erkenning krijgen bij artsen, terwijl zij voelen dat hun klachten komen vanuit het littekenweefsel. Helaas is nog niet elke arts op de hoogte van de invloed van littekenweefsel. Vooral uit wetenschappelijk onderzoek na medische ingrepen bij borstkanker weten we dat klachten soms pas na jaren kunnen optreden en dat littekenweefsel door blijft groeien.

4xT® Littekenfysio: herstel bevorderen!

Wij werken niet met crèmes of ‘bindweefseltechnieken’, maar met technieken die het herstel van het weefsel bevorderen. 4xT® Littekenfysio bestaat uit een combinatie van zogenaamde ‘myofasciale technieken’, ‘manuele technieken’, speciale tape technieken, oefeningen. Hierdoor wordt het weefsel ‘gezonder’ en dat merkt u direct! Littekenweefsel is stug bindweefsel waar geen of weinig voeding in komt. Hierdoor ontstaat verschrompeling, verkleving en verharding. Alle huid- en bindweefsellagen bevatten gevoelssensoren die gevoelig zijn voor druk, trekkracht en pijnprikkels. Door verschrompeling neemt de gevoeligheid van deze sensoren toe. Het gevolg is dat u minder gaat bewegen omdat dit onprettig of zelfs pijnlijk is. Door minder bewegen zal de doorstroming met voedingsstoffen en bouwstoffen afnemen, waardoor er een negatieve spiraal ontstaat met nog meer littekenweefsel tot gevolg.

Wanneer kan ik het beste starten met de behandeling?

Bent u al geopereerd, dan het liefst zo snel mogelijk na de ingreep starten. Met de nieuwe technieken kunnen we herstel bevorderen, waardoor een mooier litteken ontstaat en de kans op functiestoornissen verminderen. Hoe eerder een wond geneest, hoe mooier en ‘normaler’ het weefsel er uit ziet. Wanneer de wonden goed gesloten zijn, starten we met de aanpak van het littekenweefsel zelf. Dus kortom: hoe eerder u start, hoe beter.

Hoe zit het met oude littekens?

Let wel: ook oude littekens kunnen we verminderen en mooier maken met onze 4xT® Littekenfysio.

Maryse Gerrits

Direct een

afspraak maken

Voor het maken of verzetten van een afspraak of voor meer informatie, kun je ons op werkdagen bellen tussen 8.00 en 17.00 uur, T: 085 0750100

Of mailen naar info@achterhoekfysio.nl

    Meer weten? Neem gerust contact met ons op.